2013. október 25., péntek

Kolosszeum tortának is hívják.. Csokoládés, áfonyás rolád torta



A torta egy narancsos és egy csokoládés piskótából áll. A narancsos piskóta áfonya lekvárral van töltve. A fehér krém pedig egy vaníliás tejszínhab krém.


Narancs piskóta:
4 db tojás sárgája
2 dkg cukor
1 egész narancs héja reszelve, 2 ek frissen facsart narancslé
4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
7 dkg vaj, olvasztva

A sárgájákat keverjük ki a 2 dkg cukorral, és adjuk hozzá a narancs levét és héját.
A fehérjét verjük habbá a 10 dkg porcukor hozzáadásával, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, keverjük bele a lisztet, majd az olvasztott vajat.
Öntsük zsírpapírral bélelt 40 x 25 cm-es tepsibe, és 170°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt (tűpróba) süssük meg. Hagyjuk kicsit kihűlni és a sütés közben keletkező felső kérget vágjuk le róla a további használat előtt.
Vágjuk 4 cm széles csíkokra, és kenjük meg áfonya lekvárral. Tekerjük fel spirálformára!

Csokoládés piskóta:
4 db tojás sárgája
2 dkg porcukor
4 db tojás fehérje
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 ek kakaópor
7 dkg olvasztott vaj 

Az előző piskótához hasonló módon készítsük el a csokoládés piskóta tésztáját.
Zsírpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kerek tortaformában süssük ki, előmelegített 170°C hőmérsékletű sütőben 20 perc alatt (tűpróba). Hagyjuk kihűlni, majd, mint az előző tésztánál, erről is vágjuk le vékonyan a kérget, és vágjuk félbe!

Tejszínhab krém:
2 ek zselatin
4 ek víz
1/2 l tejszín
1/2 csésze porcukor
1 tk vanília esszencia

Keverjük össze a zselatint a vízzel és kis lángon melegítsük olvadásig. Erre nem kell sokat várni, mert a zselatin olvadáspontja 35°C fok. Egy kicsit hűtsük ki.
Kapcsoljuk a habverőt közepes fokozatra és az előtte jól behűtött tejszínt verjük habbá, közben apránként adagolva hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot, majd a zselatint is. Kemény, stabil tejszínhab krémet fogunk kapni.

Állítsuk össze a tortát:
-egy réteg csokoládés piskóta
-egy réteg habkrém
-narancsos piskóta spirál (lekvárral töltve)
-egy réteg habkrém
-egy réteg csokoládés piskóta
Végül pedig az egész tortát vonjuk be a maradék krémmel, és díszítsük.


3 megjegyzés: