2013. november 14., csütörtök

Banoffee Pie - Banános-karamellás pite

A kulcsa a dulce de leche, ami egy nagyon finom, nagyon tömény és édes karamellszerű krém, függőséget tud okozni. A banánnal együtt pedig... ;)

Dulce de leche elkészítése:
1. módszer, sütőben: én általában úgy szoktam csinálni, hogy fogok pár (2-3) tubus cukrozott sűrített tejet, belenyomom egy kislábosba (vagy jénaiba), lefedem alufóliával, beleállítom egy mélyebb tepsibe és forró vizet töltök köré. Ezt az egészet berakom a sütőbe úgy 2-2,5 (max 3) órára 220 fokon, és időnként pótolom a vizet. Ha már elég barna, akkor kész van. A végén érdemes alaposan átkeverni.
2. módszer, mikrohullámú sütőben: egy nagyméretű, mély hőálló üvegtálba belenyomok 2 tubus cukrozott sűrített tejet, és max 600W-on elkezdem mikrózni. Közben 0,5-1 percenként (a vége felé kell majd sűrűbben) kiveszem és átkeverem egy szilikon spatulával. Kb 7-10 percnyi melegítés kell neki (ez a mikrótól is függ, nálam kb 8-8,5 volt 600W-on), úgyhogy keveréssel együtt jó 20 perc alatt kész van. Folyamatosan figyelni kell, mert hajlamos kifutni (ezért fontos, hogy mély legyen a tál: az enyém kb 10cm mély, és több mint a 3/4-éig felhabosodott menet közben a krém). Nem kell megijedni, ha úgy néz ki, mintha összeugrott volna a tej valami rotyogó trutyivá, csak keverd át alaposan.
3. módszer, tűzhelyen: ehhez konzerv sűrített tej kell, de ugyanúgy a cukrozott verzió (pl az Auchanban láttam ilyet, meg elvileg kapható az Arbat nevű orosz bolthálózatban is), illetve állítólag működik zárt befőttesüveggel is. A konzervről le kell szedni a címkét, beletenni egy edény vízbe (lehet egyszerre több konzervet is), és feltenni főni kb 2,5-3 órán át. Fontos, hogy a víz mindvégig teljesen ellepje, és a végén felbontás előtt hagyni kell teljesen kihűlni, ha nem a plafonról akarod takarítani a forró karamellt (ugyanis túlnyomás keletkezik a konzervben főzés közben, úgyhogy felrobbanhat, ha nem tartod be ezeket a szabályokat).
A végeredmény egy a pudingnál valamivel sűrűbb krém lesz, hűlés közben még tovább sűrűsödik. Ha nem elég kenhető, csak fel kell kicsit melegíteni és alaposan átkeverni. Én a konzerves módszert még nem próbáltam, csak a másik kettőt, a mikrós nekem világosabb színű lett, mint a másik, viszont valamivel sűrűbb (az első adagból pl a mikróban sikerült tejkaramellát gyártanom krém helyett...). Hűtőben, befőttesüvegben elvileg simán eláll egy hónapig (ezt még nem sikerült kipróbálni, mert elfogy), a konzerves verzió pedig felbontás nélkül akár fél évig is. Lehet használni sütikbe, palacsintába tölteléknek, keksztölteléknek, fagyiöntetnek, stb (de van, aki csak úgy magában elnyalogatja…).

Tészta:
1., sütés nélküli változat: 1 csomag zabkekszet (pl Zabfalatok) össze kell törni egészen apró morzsásra, összegyúrni kb 8dkg vajjal, amíg össze nem áll, aztán belenyomkodni egy kb 26cm átmérőjű, levehető oldalú piteforma vagy kapcsos tortaforma aljába úgy, hogy legyen egy kb 2-3cm-es pereme. Ha kész, mehet a hűtőbe kb egy órára. Utána óvatosan le lehet már venni a forma oldalát.
2., omlós tészta: 15dkg lisztet, 6dkg cukrot és 6dkg darált mogyorót összemorzsolok 10dkg hideg vajjal, hozzáadok 1 tojássárgáját és 2 evőkanál hideg vizet, és gyorsan összegyúrom. (A mogyoró kihagyható, csak akkor több liszt kell.) Folpackba csomagolva a hűtőbe teszem fél órára, közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztával kibélelek egy piteformát vagy kapcsos tortaformát (lásd előző pont), megszurkálom a tésztát egy villával, és kb 25 percig sütöm (ez függ a sütőtől is). Ebből az első 15 percet érdemes vaksütéssel csinálni, azaz sütőpapírt tenni a tésztára és arra lencsét vagy babot szórni súlynak (utána a papírral együtt eltávolítani), hogy ne púposodjon fel a tészta. Ha kihűlt, ki lehet venni a formából. (Ez a tészta egyébként nyersen remekül fagyasztható, úgyhogy lehet egyszerre több adagot is gyúrni belőle és eltenni. A kimaradó tojásfehérje szintén lefagyasztható, abból meg lehet csinálni pl vajas kekszet.)

Ha kész a tészta, rákenem a dulce de leche egy részét, ezt kirakom banánkarikákkal (mérettől függően kb 2 banán), aztán megint a karamell jön. Aztán a tejszínhab: 0,4l hideg habtejszínt felverek nagyon kevés porcukorral (mondjuk fél csomag vaníliás cukor, elég édes lesz anélkül is) és közben hozzáadok 1-1,5 csomag habfixálót. Díszítésnek meg csokiforgács. Aztán az egész mehet megint a hűtőbe éjszakára, vagy legalább pár órára, hogy összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése