2013. november 2., szombat

Házi sajt 2.

Hozzávalók:
1 l házitej (vagy 3,8%-os)
1 citrom
1 kávéskanál só
csipet őrölt bors
1 marék apróra vágott snidling


Elkészítés:
A snidlinget apróra vágom, ráteszem a sajtra, hozzáadom a sót és a borsot, majd elkeverem egy villa segítségével.
A tejet egy lábosban felforralom, ha forr, fél citrom levét hozzáteszem, ez kicsapja a fehérjét a tejből. Lassan kevergetem, majd annyi citromlevet adok még hozzá, hogy a fehérje teljesen kicsapódjon, és csak a zöldessárga savó maradjon. Türelemmel kevergessük, ez egyszer csak megtörténik
Egy szűrőt sűrű organza anyaggal kibélelek és egy tálat teszek alá, a lábos tartalmát beleöntöm. Hagyom csöpögni. Az anyagot szorosan összecsavarom, hogy a sajt jó tömör legyen benne, ...
Hagyom így pár órát préselődni. A végeredmény egy tömör, szeletelhető, finom sajt lesz. 1 l tejből 145 g sajtot kaptam.
A savót sem dobom ki, hanem 3 dl-ként kis üvegekbe töltöm, kenyér vagy sütemény sütéséhez felhasználom.

van hogy sima 1.5%-os tescós tejből csinálom a házi sajtot és jól sikerül!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése