2015. november 20., péntek

Mákvirág kalács


Tészta: 3,5 dl tej, 3 evőkanál porcukor, ebben felfuttatsz 4 dkg élesztőt.5o dkg liszt, 5 dkg /3 evőkanál/ olvasztott ráma, 2 tojás sárgája, 1 mokkáskanál só. Ezeket összegyúrod, keleszted, nyújtod, töltöd.

Töltelék: 4o dkg darált mák, 3o dkg cukor, 1 dl tej, ezeket jól összemelegíted, ha már hült, beleteszel mazsolát, 2 reszelt almát, 1 citrom lereszelt héját.

Semmi különös, csinálsz egy kelt tésztát, ha megkelt kinyújtod, én olyan hajdanvolt rajztábla méretűre nyújtottam, rákened a tölteléket, és feltekered mint a bejglit. A tepsibe teszel sütőpapírt, beleemeled óvatosan a tekercset, úgy hogy egy kört formázol belőle. A képeken látszik is. A két végét, ahol összeér, kicsit összenyomkodod, hogy ne váljon szét. Jó nagy tepsibe kell tenni. A közepében a lyukat egyenletesre igazítom, egy pici lábast kívülről lekenek vajjal vagy olajjal hogy ne ragadjon rá a tészta, és beleteszem a közepébe. Éles késsel felszeletelem, de úgy hogy a kis edény körül kb. 3 centit nem vágok el. A szeleteket mindig félig kifordítom, mintha le akarnám fektetni. Így szépen sorban egymásra kerülnek a szeletek. Az egyik képen látszk is, ott még egy része egyben van, nincs szeletelve. Ha kész, hagyod még egy darabig kelni,utána kiveszed a kislábast, aztán lekened tojás sárgájával - én mindig teszek bele kevés tejet, - attól lesz szép fényes, és persze szaporitja is a tojást. Előmelegített sütőben megsütöd. Fogalmam sincs hány fokon és meddig, figyelem, és mikor úgy gondolom hogy jó, akkor megnézem. Gázsütőben középre állítom , kb. 4-5 közé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése