2014. július 23., szerda

Horgolt szaloncukor




Kezdés: 24 láncszemet horgolunk, majd gyűrűbe zárjuk.

1. sor: Minden láncszembe horgolunk 1 - 1 egyráhajtásos pálcát (az első pálcát 3 láncszemmel helyettesítjük). A végén zárjuk a kört.

2. sor: Az előző sor minden pálcájára 1 - 1 pálcát horgolunk (mint az előző sorban).

3. sor: Ebben a körben felére fogyasztjuk a szemszámot, úgy, hogy az előző kör pálcáira 2-2 egyszerre lehorgolt pálcát horgolunk (12 szem)

4. sor: Ismét fogyasztással folytatjuk a munkát az előző körhöz hasonlóan kettesével horgolva az egyszerre leöltött pálcákat. (szemszámunk így 6ra csökken)

5. sor: Az előző sor minden szemére (az egyszerre lehorgolt pálcák tetejére) 1-1 egyráhajtásos pálcát horgolunk, közéjük mindig 1-1 láncszemet is teszünk.

6. sor: Egy kúszószemmel az eőző kör első 1 láncszemes "ívébe" megyünk, majd ebbe, és a a kör minden egy láncszemes "ívébe" 2-2 pálcát horgolunk közöttük 2-2 láncszemmel (1 pálca, 2 lsz., 1 pálca az előző mellé öltve).

7. sor: Az előző kör 2 láncszemes íveibe újra az előző minta szerint horgolunk, de már 3 láncszemes íveket készítünk "1 pálca, 3 láncszem, 1 pálca" minden ívbe.

8. sor: ugyanígy dolgozunk tovább, DE itt már egy-egy láncszemet horgolunk az egy helyre öltött pálcák közé is: "1 pálca, 3 lsz, 1 pálca, 1 lsz". A sor végén zárjuk a kört és elkötjük a fonalat.

Ezután színt váltunk és a szélét arany, vagy ezüst horgolófonallal rövidpálcákkal körbehorgoljuk.
Így elkészült egy fél szaloncukor.

Most megfordítjuk a munkánkat, és újra a kezdő láncszemsorra fogunk dolgozni (a színváltásnál tanult módon bekapcsolunk a szállal a kezdő láncszembe).
A minta 3. sorával kezdjük a munkát, azaz kettesével fogyasztani kezdjük a szemeket. Ezután a sor után beletömjük a vattacsomót (ez lehet vatelin is) a szaloncukorba , és úgy folytatjuk a negyedik sorral, melyben tovább fogyasztunk.
Az előzőek szerint horgoljuk a szaloncukornak ezt a felét is.

Készen van a szaloncukor. :)

Forrás:

1 megjegyzés: