5 dkg élesztő,
100 ml langyos víz,
1 ek cukor,
85 dkg fehér liszt,
1/2 dl olaj,
plusz 4-5 deci langyos víz
1 és fél ek só,
1 tojás sárgája,
5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
1 tojás,
250 gramm apróra vágott gomba
450 gramm túró
pár kanál tejföl ízlés szerint,
só ízlés szerint.
Ne legyen túl folyós.
Továbbá:
1 tojás sárgája,
2 ek növényi olaj,
szezámmag.
Az élesztőt elkeverjük a langyos, cukros folyadékokban (100mlvíz), és felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez hozzákeverjük az összes hozzávalót a felfutott élesztővel együtt, és kissé lágyabb tésztát gyúrunk belőle.
Kicsit keményebbnek kell lennie, mint a galuska tészta.
Tálba tesszük, liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 8 egyenlő darabra osztjuk.
Minden darabot kerekre, kb. süteményes tányér nagyságúra nyújtjuk.
Kikeverünk 1 tojás sárgáját, 1 ek puha vajjal és 4 lapot vékonyan megkenünk a vajas masszával.
Mindegyik lapra teszünk egy megmaradt tésztalapot. Így lesz 4 darab dupla tésztakorongunk.
Ezután egyenként kinyújtjuk a tésztakorongokat kb. 25 cm sugarú körré, és 8 körcikkre felvágjuk őket.
A töltelék hozzávalóit keverjük össze, és ezzel töltsük meg a kifliket feltekerés előtt.
A kifliket felcsavarjuk, úgy hogy a hosszabbik csücskét kicsit megnyújtjuk csavarás közben.1 tojás sárgáját kikeverünk 2 ek olajjal, megkenjük a kifliket vele, és szezámmaggal meghintjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és forró sütőben, 200 fokon, -30 perc alatt megsütjük őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése