2014. október 13., hétfő

Pillecukor 2.

Hozzávalók egy kis adaghoz: 
8 gramm zselatin por, 
3 ek víz, 
15 dkg cukor, 
1 púpos ek kukoricaszirup vagy méz, 
50 ml víz, 
csipet só

A zselatin port tegyük egy keverőtálba, és öntsük rá a 3 ek vizet.

Keverjük el gyorsan, mert a zselatin gyorsan megköt.
A cukrot, a mézzel és a vízzel kezdjük el forralni.
Amikor már láthatóan bugyog és habzik, húzzuk le a tűzről egy pillanatra, a tüzet vegyük alacsonyabb fokozatra (villanytűzhely esetében II-es fokozatra), majd főzzük 4-5 percig így.
Amikor elkészül, egy átlátszó, sűrű szirupot kapunk.


A szirupból tegyünk egy-két evőkanállal a zselatinhoz, és kezdjük el keverni a szirupot.

TIPP: Ahhoz, hogy a megfelelő állagot elérjük sokáig, és intenzíven kell verni a szirupot. Ezért érdemes robotgépet használni a művelethez.
Amit elkeveredett a szirup a zselatinnal, öntsük hozzá az egész szirupot, és legalább 10 percig magas fokozaton verjük a masszát addig, amíg ki nem fehéredik, elkezd nyúlóssá, ragacsossá válni.
Vegyünk egy lapos tuppert, vagy műanyag ételtároló dobozt (kb. 20x25 cm), és tegyünk az aljára egy sütőpapírt.
Ezt kenjük le vékonyan olajjal.
Erre öntsük a pillecukrot, amit egy olajozott hátú kanállal próbáljunk elsimítani.
A tetejére szintén tegyünk egy olajjal átkent papírt.

A pillecukor így két réteg olajos sütőpapír közé kerül.
Tegyük a hűtőbe 3-4 órára.
Majd vegyük ki, távolítsuk el a papírokat.
Egy konyhai ollóval vágjuk először csíkokra, majd kockákra.
De akár karácsonyi kiszúrókkal is készíthetünk ünnepi formákat belőle. Ebben az esetben lesz anyagveszteség, amit csak úgy megehetünk azért.

A kivágott pillecukrokat kukoricakeményítővel kevert porcukorba (fele-fele mennyiségben kevert) hempergessük meg.
Hónapokig eltartható, mert csupa cukor.

Az elkészítésehez kapcsolódó képeket megtaláljátok az alábbi linken:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése