2014. október 8., szerda

Ünnepi szokások a világban

Nekezd:
Kanadában is feldíszítik a fákat (meg a bejáratokat, meg mindent) már december elején és ott is gyűlik a fa alatt az ajándék. Hosszú ideig jó érzéssel, várakozással lehet csodálni a fát. Nálunk a hosszabb idő karácsony után telik el, amikor már csak múlta karácsony. Szóval nekem is jobban tetszik a korai fenyőállítás. Én is december elején állítom fel a fámat (műfenyő) és minden nap várakozással nézegetem, sok inspirációt ad a nézegetése: hangulatvilágítást csinálok magamnak, ha úgy alakul barátokat hívok, kellemes zenéket hallgatok, karácsonyi filmeket nézek, szóval egy hónapig élvezem a Karácsonyt a szép fával. :)




Budapest:
Karácsonyi villamos
Csokiimádó



Denver:
2006.12.24.
Bági













Szaszo71:
Én Németországban, az Érchegységben élek, ez a régió nagyon híres a karácsonyi szokásokról, kellékekről, a turizmusban úgy is reklámozza magát, hogy "ahol egész évben karácsony van".
Küldök nektek egy linket, ahol nézegethettek képeket, hogy néz ki felénk a karácsony.

https://www.google.de/search?q=weihnachten+in+stollberg&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Q4MaVN_nH-HnygPszIHYCA&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=weihnachten+im+erzgebirge



Viszont az adventi időszakban általában teltház van nálunk, azívesen jönnek akkor otthoni családtagok, barátok hozzánk látogatóba. Akkor van mit tennem, de nincs kimondottan erre az alkalomra szóló kaja.


Keksznek (Plätchen) mindig kell lenni egy rendes háznál adventkor. Ezt általában a Buß und Bettagon sütik meg. (Nem tudom, mi ez magyarul, mindenesetre valami egyházi ünnep, mindig szerda és mindig másfél héttel az 1. advent előtt van, csak Szászországban munkaszüneti nap.)


Ovikban sulikban az első advent előtti péntek általában szünet, aki tudja, kiveszi szabadnapnak, (azért gyerekfelügyelet van:) ), mert a lakást-házat-kertet fel kell díszíteni. Itt ez kicsit másmilyen, mint otthon, nem színes, hanem csak sima égőkkel díszítenek.


Fontos, hogy az ablakokba kell egy Schwibbogen


https://www.google.de/search?q=schwibbogen+erzgebirge&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YpEaVMCQEuqN7Qap94DIAQ&ved=0CEAQsAQ


kell Räuchermännchen


https://www.google.de/search?q=schwibbogen+erzgebirge&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YpEaVMCQEuqN7Qap94DIAQ&ved=0CEAQsAQ#tbm=isch&q=r%C3%A4ucherm%C3%A4nnchen


és piramis


https://www.google.de/search?q=schwibbogen+erzgebirge&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YpEaVMCQEuqN7Qap94DIAQ&ved=0CEAQsAQ#tbm=isch&q=pyramide+erzgebirge


A piramison gyertyák vannak és a felszálló meleg forgatja.


A városok főterén is van, (persze elektromos), annak a beindítása mindig egy program, az advent kezdetét jelenti.


Mivel ez egy bányászvidék, szinte minden városban van ún. "Bergparade", ahol a bányász hagyományörző egyesületek vonulnak fel szép hagyományos öltözékben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése