Hozzávalók:
20 dkg porcukor
1 vaníliáscukor
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 biocitrom héja
Ezeket habosra kell keverni. Amikor már szép fehér, akkor bele további:
2 csipet só
3 tojás (fehérje és sárgája is, egyben)
És tovább verjük, homogénre, habosra.
Kimérünk
1 liter (kb. 60 dkg) lisztet, amit
1 cs sütőporral jól elkeverjük. (én helyette szódabikarbónát használok, kb. 1 kk mennyiségben)
A fenti habos-vajas-tojásos masszához további 1 kávéskanál zsírt rakunk még, hogy lágy legyen, és belekeverjük a lisztet.
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, picit (tényleg csak picit!) lehűtjük, ha a kezünktől megfolyt volna a vaj, és betöltjük a keksznyomóba. A tésztát nem jó tárolni, mert megkeményedik, a liszt megszívja magát, és nehéz lesz kinyomni.
A tepsit nem kell kizsírozni/kenni, és sütőpapír sem fontos. (Ha kizsírozzuk, nem fog tapadni a tészta, és mindig fel fogja kapni a kinyomó.)
Ez a mennyiség kb. 4 tepsi süti.
Ha csokisat szeretnél: kb. 3 ek kakaóport keverj a lisztbe, de ugyanennyit (dkg-ban) vegyél ki a lisztből, hogy ne legyen kemény.
175 °C-on sütjük, míg rózsaszín lesz (kb. 15 perc).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése