2013. szeptember 24., kedd

Mézeskalács házikó

A tésztához:
250 g méz
100 g vaj
125 g cukor v porcukor
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt gyömbér
3 g szegfűszeg
8 g kakaópor
500 g liszt
1 tojás
csipet só
1 kávéskanál sütőpor

A diszítéshez:
2 db tojásfehérje
400-500 g porcukor

A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd ráöntjük a mézet, tegyük bele a fűszereket, a kakaóport. Ezután beletesszük a cukrot, a felkockázott vajat, végül a tojást.
Az egészet jó alaposan összegyúrjuk. Ezután csomagoljuk fóliába, és tegyük 2 órára hűtőbe.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk. A sablonokat rátesszük a tésztára, az éleket egy fogpiszkálóval átszúrjuk, majd éles késsel kivágjuk.
185 fokon kb. 15-20 percig sütjük. Ha kisült az összes elem, hagyjuk őket kihűlni.

A tojásfehérjét picit felverjük, fokozatosan hozzáadjuk az átszitált porcukrot, fontos hogy csomómentes legyen. Nyomózsákba töltjük, az elemeket összeállitjuk, a házikót díszítjük.
Amikor összeallitottuk a 4 falat, várjuk meg, amig megszárad, és csak utána tegyük rá a tetejét, különben összedőlhet a házikónk.

Ebből a receptből nekem 2 házikó szokott kijönni 1 kisebb és egy nagyobb. Vagy egy nagyobb és a maradék tésztából figurákat készitek.

Ugyanez a recept, elkészítés videóval:
http://aprosef.hu/mezeskalacs_haziko_keszites

Sablon a nagyobb házhoz:




Sablon a kisebb házikóhoz:


Banyoc@:
Próbáld meg! készíts magadnak egy sablont...
vágd ki az oldal falakat meg a tetőt....
Eleve sütőpapírra nyújtsd ki a tésztáját, ez azért jobb mert ha a kivágott oldalfalat felveszed az asztalról és átteszed a papírra úgy kicsit deformálódhat.... összeállításnál jobb ha egyenesek a szélek.
Megsütöd a tésztét, hagyod kihűlni.
Fogod az írókát és összeragasztasz vele két oldalt.. félreteszed, a másik két oldalt is... azt is félre teszed... majd a két félházat... és kész! félreteszed a házikót még tető nélkül... várjál vele ha jól összeragadtak az oldalak, akkor ragasztod rá a tetőket, aztán díszíted. Ennyi.
Ha csélá, vagy göcsörtös lesz a fal oldala akkor kicsit tudod faragni: nagyon éles, és RECÉS késsel óvatosan lehet rajta igazítani.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése