2013. szeptember 3., kedd

Variációk kacsára és libára

Narancsos kacsa

Hozzávalók:
2,5 - 3 kg-s kacsa
4 nagy narancs
5 dl fehérbor / rizling
3 evőkanál Grand Mariner (narancslikőr)
2 evőkanál portói
2 evőkanál cukor
2 evőkanál balzsamos borecet
5 dkg vaj
Só, bors

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A narancsok héját vágjuk le. Hideg vízben tegyük fel főni, 20 percig főzzük, szűrjük le. A kacsa belsejét sózzuk, borsozzuk és a narancshéj harmadát tegyük bele. A kacsát tegyük egy tűzálló tálba, öntsük alá a fehérbort, fedjük le fóliával és tegyük a forró sütőbe. 25 perc múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 175 fokra. 30 perc múlva vegyük le a fóliát, fordítsuk meg a kacsát, további 20 percig sütjük, majd újra megfordítjuk és még 15 percig sütjük. Akkor kész, ha a bőre szép pirosra, ropogósra sült, a húsa omlós.

Közben a bort és a cukrot 5 percig forraljuk, adjunk hozzá 2 dl levet a sütőből. Forraljuk össze. Adjuk hozzá a maradék narancshéjat, portóit és 4 - 5 percig főzzük. Végül a Grand Marinert is keverjük el benne.
Ha a kacsa szép pirosra sült és omlós, vegyük ki a sütőből, tegyük tálra, öntsük le a szósszal és a fehér hártyájától lehámozott narancs gerezdekkel díszítsük.



Karácsonyi libasült gazdagon

Hozzávalók:
A libához:
4-5 kg liba
1 evőkanál majoránna
1 evőkanál kakukkfű
só, bors
2 alma
2 nagy hagyma, hámozva
6 szegfűszeg
1 evőkanál olaj
3 csésze fehér bor

Az alma körethez:
1 csésze mazsola
2 dl rum
8 alma
2 evőkanál vaj, 8 részre osztva
méz, fahéj


A gombócokhoz:
4 nagy krumpli
2 csészényi liszt
2 tojás
2 evőkanál vaj
apróra vágott petrezselyem ízlés szerint


A káposztához:
1 hagyma vékonyra szeletelve
1 fej vöröskáposzta finomra vágva
1 alma julienre vágva
2,5 csésze vörösbor
3/4 csésze friss narancslé
0,5 csésze áfonya
1 teáskanál cukor
őrölt szegfűszeg, szerecsendió és fahéj
só, bors

A gesztenyéhez:
6 evőkanál olvasztott vaj
6 csésze hámozott gesztenye
1 dl tejszín
3 evőkanál méz

Sózzuk, borsozzuk a libát, szórjuk meg majorannával és kakukkfűvel kívül és belül is. A szegfűszeget szurkáljuk bele az almákba és a hagymákba, tegyük a liba belsejébe. Kössük össze a lábát. egy nagy tűzálló tálba helyezzük el a libát, locsoljuk rá az olajat, öntsük alá a bort, takarjuk le és előmelegített forró sütőben süssük amig a hús omlósan puha lesz. Nagyjából 1,5-2 óra. Amikor a hús puha, a zsírt merjük ki az edényből és fedő nélkül süssük a libát amig a bőre piros és ropogós lesz.
Közben készítsük el az almákat. A mazsolát áztassuk be a rumba 1 órányira. Vájjuk ki az alma csutkáját úgy, hogy az alma alja ép marad. Helyezzük el az almákat egy tűzálló tálon. Szűrjük le a mazsolát és töltsük meg vele az almákat. Locsoljuk meg mézzel, hintsük meg fahéjjal és mindegyik alma tetejére tegyünk egy darabka vajat. Borítsuk be fóliával és süssük 40-45 percig, amig az almák puhák, de nem esnek szét.
A gombócokhoz főzzük meg a krumplit, hámozzuk meg és törjük át egy tálba. Adjuk hozzá a lisztet, a tojásokat és a vajat. Sózzuk és gyúrjuk addig, amig sima rugalmas tésztát kapunk. Osszuk 12 részre, formáljunk szép kerek gombócokat. Sós, forró vízben főzzük ki a gombócokat. Tartsuk melegen tálalásig.
A káposztához forrósítsunk fel 3 evőkanálnyit a liba zsírjából, adjuk hozzá a hagymát és kevergetve pároljuk puhára. Adjuk hozzá a káposztát és az almákat, 2-3 percig pirítsuk, majd keverjük hozzá a bort és a narancslevet, áfonyát ésa fűszereket. Forraljuk fel, majd fedjük le és takarék lángon pároljuk puhára. Adjuk hozzá a mézet és a tejszínt, kevergetve 4-5 percig főzzük.
A tálaláshoz vegyük ki a liba belsejéből a hagymát és az almát. Szépen rendezzük el a köretet a liba körül, díszítsük petrezselyemmel.



Töltött kacsa 

Narancsos dió töltelék:
0,5 csésze dió, durvára vágva
3 szelet pirított kenyér, kockára vágva
0,5 csésze forró víz
1 tojás
só, bors
2 evőkanál reszelt narancshéj
1 nagy narancs húsa, fehér hártyáitól megtisztítva
vékonyra szeletelt szár zeller, ízlés szerinti mennyiségben

Apirított kenyeret forrázuk le, gyúrjuk össze a többi hozzávakóval.

Almás töltelék:
2 hagyma, kockára vágva
3 nagy alma, hámozva, kockára vágva
2 nagy krumpli, puhára főzve, áttörve
0,5 csésze zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
1 tojás
1 teáskanál friss rozmaring levél
boróka bogyó és szegfűszeg őrölve
2 evőkanál balzsamos borecet
só, bors

A töltelék hozzávalóitgyúrjuk össze. Akacsát kívül, belül sózzuk, borsozzuk. A has üregét töltsük meg a töltelékkel, hústűvel tűzzük össze. Tegyük a kacsát egy tűzálló tálra, 1 pohárnyi fehérbort öntsünk alá és fedjük le fóliával. Előmelegített sütőben takaréklángon süssük 90 percet, vegyük le a fóliát, ésmég 30 percig süssük teljes lángon.
Hogy még különlegesebb legyen, a következő mázzal kenjük meg a kacsát sütés közben néhány alkalommal: 1 csésze méz, 10 dkg vaj, 0,5 csésze narancslé, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál mustár. Körítésként vajban sült gyümölcsöt adjunk hozzá.

Bátran kísérletezhetünk különböző ízesítésű töltelékkel.

Forrás: http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1162575

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése