2014. augusztus 10., vasárnap

Karácsonyi vásárok

http://www.feldkirch.at/stadtmarketing/events/veranstaltungen/feldkirch-im-advent/feldkircher-blosengelmarkt

Karácsonyi kirakat Prágában:

még több kép itt: http://retaildesignblog.net/2011/12/19/interactive-christmas-window-display-by-wellen-prague/

Rothenburg:  (Passau- Rothenburg-Nürnberg-Regensburg)
Kadorca:
Annyit meséltetek Rothenburgról, hogy szerettem volna élőben látni. Ki is néztem az egyik utazási irodánál egy utat, amiben benne volt. Pénteken kora reggel indultunk Bp-ről. Első uticél Passau. Aranyos városka pici kis hangulatos karácsony vásárral, de annyira nem fogott meg. Ezután irány a Nürnberg melletti szálláshely Erlangenben. Meghirdetett 3* helyett 4*-os szálloda + ajándék csokimikulás az irodától. Mivel még 8 előtt odaértünk elindultunk a helyi karácsonyi vásárt is felkeresni. Találtunk az egyik mögött egy kicsi középkori szerű vásárt, ahol kupákban adták a forraltbort, és csupa a korhoz illő dolgot árultak (nemez, szőrme, stb.), továbbhaladva a közben kitört hóviharban pedig a városka igazi vására bukkant fel. Na ott aztán volt élet, és mindenféle finomság. Itt sikerült jó néhány új mézeskalácsformát begyűjteni (lassan már nem tudom hova tenni őket). A városban sétálva sőrfőzde tetején ücsörgő mikulás, szórakozóhely feletti teraszon ücsörgő 4m-es angyalka is előbukkant :)

2. nap A várvavárt karácsonyi városka Rothenburg. A régi városrész tényleg hihetetlen, sok időt el tudnék itt barangolni, erre egy délelőtt nagyon kevés. Az igazi fagerenda vázas házak eredeti állapotban, a sok cégér, a városfal, mind mind olyan dolog amit napokig tudnék nézni.

És persz a lényeg a karácsonyi bolt. Tényleg ott áll az ajándékokkal megpakolt autó a bolt előtt :) Belépve rögtön 1 EUR-t elkértek, mert gyűjtenek az árvízkárosultak javára, de azt hiszem ez a boltban levásárolható. Ezután újabb 4 EUR ha szeretnéd a karácsony múzeumot is megnézni. Na ez nagyon nem éri meg az árát. A boltból nyílik, (a múzeumba nem sokan mennek fel, alig egy két ember volt ott) kis zeg-zugos az egész, ahol épp adódott egy fél szoba lépcsőkkel elválasztva oda vitrineket raktak benne régi karácsonyfa díszek. Ha nem mentem volna fel sajnálnám, viszont így utólag nem éri meg. A bolt viszont a hihetetlen kategória. Ez volt az a hely ami már nekem is sok volt. Sajnos fényképezni tilos bent. A weboldalon látható hatalmas fehér karácsonyfa a püspöklila, pink és lazacdíszekkel hihetetlen látvány. Mindenhol díszek, ajándéktárgyak. Iszonyú nagy volt a tömeg totyogva lehetett csak haladni, közben pedig vigyázni kellett le ne verj véletlenül valamit. És persze a bolt is zeg-zugos, lépcső le, lépcső fel, össze vissza, nem sikerült a logikát felfedezni benne, nekem nagyon összevissza volt az egész, be is sokalltam belőle.

Sokkal jobban tettszett a városban lévő többi kis bolt. Sokkal kevesebb emberrel, és egy fokkal megfizethetőbb árakkal. Sajnos az a tapasztalat, hogy a csipkedíszek amiket vettem a boltban 3,50 voltak, kint az egyik sikátorban lévő tesztilboltocskában ugyanaz 1,95. Összességében viszont ezt a helyet látni kell :) és bármikor visszamennék.


2. nap délután Nürnberg

Ez sok meglepetést már nem tudott okozni, jártam itt, de a dolgok sajnos csak rossz irányba változnak. Le nem lehet írni azt a tömeget ami ott van, Bécs sétatér hozzá képest. Az árusok egyharmada mézeskalácsos, egyharmada kolbász és forraltbor árus a maradék egyharmad nagy része a giccsesnél giccsesebb karácsonyfadísz árusokból áll, és csak elvétve akad egy két egyedi dolog. Ilyen szempontból a mi karácsonyi vásáraink itthon sokkal változatosabbak. Ami újdonság volt és minden németországi karácsonyi vásáron felbukkant az a belga csokoládéból készült teljes szerszámoskamra tartalom. Nagyon ötletes és nagy sikere van. Idén úgy tűnik az üvegpohár is kezd divatba jönni Passauból két kicsi sima üvegpohár jött velünk, Nürnbergből pedig két hosszúkás tejüveg pohár. Nekem a csizmácskák annyira nem jöttek be idén.
Nürnbergben a város gyönyörű, imádom, viszont adventkor nagy ívben el kell kerülni akkora a tömeg. Persze itt már nem maradhatott el az áruházak látogatása sem, ahol elszőrnyülködtünk mennyivel olcsóbb pl a legó, mint itthon, vagy hogy mennyivel nagyobb a választék egy H&M-ben (az árak pedig ugyanazok, sajna a fizetésünk nem), és az Aldi sem maradhat ki ilyenkor, vannak különbségek az árban sajnos. 

3 nap hazafelé maradt Regensburg. Megérdemli a világörökség címet a kis sikátoraival, majdnem minden kisebb téren pár bódéból álló karácsonyi vásár van. A kastélyparkban is akad egy, sajnos ez délben nyitott, nekünk akkor pedig már a buszhoz kellett mennünk. A fő téren lévő "nagy" karácsonyi vásár már kicsit választékosabb, mint a nürnbergi, itt még pénzt is költöttem díszekre.

Nürnbergi kolbászkás szendvicset, hosszú (30 cm-es) kolbászos szendvicset, mézeskalácsot, fahéjas almafánkot, és olvasztott sajtos kenyeret ettünk. Éhezni sehol sem kell az biztos :)
Fárasztó hétvége volt, de megérte minden perce. 






Rothenburg














Budapest - Karácsonyi vásár a Bazilikánál:

Nagyon szép volt minden, hangulatos, de ami mindent vitt az a Bazilikára vetített fényjáték, bámulatosan szép volt.
Volt egy forrócsokizó a Bazilikánál, ahol ha vettél forrócsokit kaptál hozzá bögrét amin többféle karácsonyi motívum volt, lehetett választani, én egy piros pingvineset választottam, de Anuymnál maradt a bögre majd lefotózom, ha nagy bögréset kértél az 1000.- a kicsi meg asszem 600.- és nagyon finom volt.








Budapest - Vörösmarty tér





Budapest - Bosnyák tér
Nagyon szép, és minden évben állítanak a templom mellé egy hatalmas karácsonyfát. Hét közben nem nagyon voltak, de ma viszont volt zene a színpadon és sok-sok ember. Minden nap megcsodálom a tér szépségét, reggel még amikor sötét van, majd napközben és du. mikor indulok haza. Ha valakinek arra van dolga, csak ajánlani tudom, hogy kukancson oda.

Szeged - Dugonics tér





Párizs - Notre Dame mellett








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése