2014. július 10., csütörtök

Fahéjas tekercs

Hozzávalók:

2 csésze meleg tej
75 gramm élesztő
3/4 csésze olaj
3 csésze barna cukor
0,5 csésze cukor
2 nagy tojás

6-7 csésze liszt
0,5 csésze + 3 evőkanálnyi vaj
2 nagy alma hámozva, lereszelve
1 csésze durvára darált dió
1 csésze mazsola
2 teáskanál őrölt fahéj

0,5 csésze meleg tejben oldjuk fel az élesztőt. Egy nagy tálban keverjük habosra a maradék tejet az olajjal és 0,5 csésze barna cukorral, a cukorral, sóval és a tojásokkal. Adjuk hozzá az élesztőt majd apránként 5 csésze lisztet, minden adagnál alaposan elkeverve. Adjuk hozzá a maradék lisztet. Rugalmas, lágy tésztát kapunk. Lisztezett gyúródeszkán 6-8 percig gyúrjuk míg szép fényes, rugalmas és sima lesz a tészta. Kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen klesszük a duplájára.
Egy serpenyőben olvasszuk meg a 3 evőkanálnyi vajat, adjuk hozzá a reszelt almát, 3-4 percig pároljuk. Szórjuk meg 1 csészényi barna cukorral, adjuk hozzá a diót, mazsolát és a fahéjat. Pároljuk további 10 percig folyamatosan kevergetve.
Kenjönk ki 2 db tűzálló tálat, olvasszuk meg a 0,5 csésze vajat, felezzük el és öntsük a tűzálló tálakba. Mindegyik tál alját szórjuk meg 3/4 csésze barna cukorral.
A tésztát felezzük el. Nyújtsunk 2 téglalap alakot. A hosszabbik oldalon kenjük meg az almás keverékkel, tekerjük fel szorosan és vágjuk 3,5 - 4 centiméteres darabokra. A tekercseket helyezzük el a tálakban, fedjük le és hagyjuk duplájára kelni őket. Előmelegített sütőben 25-30percig sütjük, amig szép aranybarna lesz. Sütésután hagyjuk a tálban pihenni, majd borítsuk tálra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése