2014. július 14., hétfő

Házi szaloncukrok



Banyoc@:
Ha valakinek van ideje, türelme a szaloncukor készítéshez, akkor ajánlom!
igaz a csomagolás is időt vesz igénybe, de megéri!









„F"Fehér" szaloncukor
Hozzávalók:
30 dkg kristálycukor (én 25-öt teszek csak bele) , 2 vaníliás cukor, 10 dkg Rama margarin, 2 dl tejszín (én főzőtejszínt használok), 25 dkg zsíros tejpor. Ez az alap massza. Az eredeti recept 2-3 kan ál kakaóport is ír, de én ebbe nem teszem bele, mert én csak kókuszosnak szoktam elkészíteni.

Ízesítő anyag lehet:
darált dió, mazsola, kókuszreszelék (10-12 dkg), mogyoró, puffasztott rizs kedvünk szerint különböző arányban

A cukrokat, a margarint és a tejszint folytonos kevergetés közben 5 percig forraljuk, Hozzáadjuk a tejport és az , ízesítő anyagot. A masszát öntsük fóliával kibélelt tepsibe úgy, hogy 1, 5 cm vastagságú legyen. Tegyük fóliával letakarva egy napra a hűtőbe. Amikor jól megdermedt, vágjuk hosszában 2 cm vastag csíkokra, majd 3 centis kockákra. Ekkor még nagyon ragadós massza, ajánlott nedves kézzel formázni, és kicsit megforgatni kókusz reszelékben. Kicsit sodorjuk meg a cukorkák végét, hogy szaloncukor formájuk legyen. Rakjuk egy tálcára, vagy vágódeszkára. Ha másnapra elveszti formáját semmi baj nincs!!! A különálló darabkákat forgassuk ismét kókuszba, majd nyomkodjuk bele jégkocka tartóba, üssük ki belőle, tegyük tálcára.(vagy csak simán kézzel formázzuk szaloncukor formára) Garantáltan megmarad az alakja. Pár napig hagyjuk így szabad levegőn száradni, de nem árt letakarni akár egy függöny darabbal is, hogy ne porosodjon. Pár nap száradás után tetszés szerinti papírba csomagolható.


Barna szaloncukor

Hozzávalók: 40-50 dkg cukor -ízlés szerint-, 1,5 dl víz, 10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os), 5 dkg vaj, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz, 1 narancs reszelt héja /pikánsabbá tehető 1-2 evőkanál rummal, vagy kevés aromával)

1. A cukrot forraljuk a vízzel kb. 10 percig. Akkor jó ha kicsepegtetve már nem terül el. Hűtsük kicsit meg, ekkor kezd kifehéredni, időnként keverjünk rajta egyet. Mikor más jó sűrű, keverjük hozzá a csokit és a vajat.
2. Hagyjuk száradni kihűlni, öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancshéjat és gyúrjuk össze. A kókuszgolyónál keményebb massza legyen

3. Formázzunk szaloncukrokat, (szintén tökéletes hozzá ha jégkocka tartóba formázzuk, majd kirázzuk belőle) Ízlés szerint lehet kakaóba hempergetni –én nem szoktam-. Szintén igényel pár nap szikkadást szobahőmérsékleten

Ez a két recept nagymamám régi recepteskönyvéből van, én kipróbáltam több évben elkészítettem már őket.


Gragi:
Annyit hadd kérdezzek a (fehér)szaloncukor recepteddel kapcsolatban, hogy elkészítés után szobahőmérsékleten eláll 1-2 hétig (vagy a főzőtejszín, ha fel van főzve, már nem romlik?), és még annyit, hogy hogyan érdemes utána tárolni/tálalni? Becsomagolva, vagy dobozba, vagy csak úgy a szabad levegőn?

Borcsamama:
Azt a fehér ill. barna szaloncukrot úgy emlékszem banyoc@ csinálta, ő talán tud róla többet mondani. Én is csináltam sokfélét, de azokat mind csokiba mártottam, tehát elállnak, és fém dobozban tárolom őket.

Banyoc@:
Fehér szaloncukor a főzőtejszínt én felfőzöm, kb 1-2 hét közötti időt van szabad levegőn, de letakarva, hogy ne porosodjon, de ne is fülledje be, majd díszcsomagolást kap.


Borcsamama:

aszalt gyümölcsös fehér csokiban:


aszalt gyümölcsös pörkölt mandulába hempergetve

marcipános-narancsos

diós aszalt sárgabarackkal, mazsolával


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése