Tészta:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
2 evőkanál barna cukor
4 evőkanál hideg tej
csipet só
Kenéshez: 1 tojás felverve
Barackos töltelék:
2 db érett barack
1 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál szeletelt mandula
Szedres töltelék:
10 dkg szeder
1 evőkanál szederlekvár (elhagyható)
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
A tésztához a lisztet, a cukrot a sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és kézzel morzsalékossá dolgozzuk. Beleöntjük a tejet, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát kettévágjuk, és kisodorjuk kb. 20 cm-es körré.
Az egyik tésztalapot baracklekvárral megkenjük, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet a szélétől elhagyunk, ráhelyezzök a felszeletelt barackot, majd a tészta szélét felhajtogatjuk. Megkenjük a tojással (esetleg a tojással megkent részre szórhatunk kevés barna cukrot is). A barack tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 190 fokon kb. 30 percig sütjük.
A szedres változathoz a kigyújtott tésztát szintén megkenjük lekvárral, ráhelyezzük a szederszemeket, rászórjuk a citromhéjat, és a barna cukrot.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése