a tésztához:
15 dkg finomliszt
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
a töltelékhez:
15 dkg aszalt szilva
15 dkg dió
6-7 dkg méz
1 kk őrölt fahéj
1 narancs leve és finomra reszelt héja
tojás és egész mák a tetejére
A hideg vajat felkockázzuk, majd hozzáadjuk az felvert tojást, cukrot és lisztet, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Amint összeáll, gombóccá formázzuk, és fóliával letakarva hűtőbe tesszük pihenni fél órára.
Az aszalt szilvát és diót késes aprítóval összedaráljuk (ennek hiányában késsel is durvára vághatjuk mindkettőt), majd hozzáadjuk a narancs levét, héját, mézet és fahéjat. Összekeverjük és pihenni hagyjuk fél órán át, amíg a szilva magába szívja a nedvességet.
A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyjából fél centi vastagra, 20 cm szélesre, téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket az egyik hosszanti szélére kanalazzuk, a másik hosszanti szélét lekenjük az elhabart tojással, amit majd a kenéshez is használunk.
A rövidebb széleket a töltelékre hajtjuk, majd feltekerjük a tésztarudat, úgy, hogy a hosszanti szélek 2-3 centis átfedésben legyenek. Kissé összenyomkodjuk az áthajló részeket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy a tészta illesztése kerüljön alulra.
Lekenjük elhabart tojással, megszórjuk mákkal, majd 180 C fokos sütőben 30 percig sütjük. Hidegen szeleteljük.
15 dkg finomliszt
7,5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojás
a töltelékhez:
15 dkg aszalt szilva
15 dkg dió
6-7 dkg méz
1 kk őrölt fahéj
1 narancs leve és finomra reszelt héja
tojás és egész mák a tetejére
A hideg vajat felkockázzuk, majd hozzáadjuk az felvert tojást, cukrot és lisztet, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Amint összeáll, gombóccá formázzuk, és fóliával letakarva hűtőbe tesszük pihenni fél órára.
Az aszalt szilvát és diót késes aprítóval összedaráljuk (ennek hiányában késsel is durvára vághatjuk mindkettőt), majd hozzáadjuk a narancs levét, héját, mézet és fahéjat. Összekeverjük és pihenni hagyjuk fél órán át, amíg a szilva magába szívja a nedvességet.
A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkán nagyjából fél centi vastagra, 20 cm szélesre, téglalap alakúra nyújtjuk. A tölteléket az egyik hosszanti szélére kanalazzuk, a másik hosszanti szélét lekenjük az elhabart tojással, amit majd a kenéshez is használunk.
A rövidebb széleket a töltelékre hajtjuk, majd feltekerjük a tésztarudat, úgy, hogy a hosszanti szélek 2-3 centis átfedésben legyenek. Kissé összenyomkodjuk az áthajló részeket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy a tészta illesztése kerüljön alulra.
Lekenjük elhabart tojással, megszórjuk mákkal, majd 180 C fokos sütőben 30 percig sütjük. Hidegen szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése