Kakaós paté sablée:
250 g liszt
150 g olvasztott vaj
100 g porcukor
30 g őrölt mandula
1 db tojás (felvert)
2 csipet só
tetszés szerint vagy egy fél vanília vagy 15 g kakaópor- nálam most a kakaópor
A vajat kikeverem a cukorral, majd sorban hozzá adom a mandulát, sót, vaníliát, tojást, lisztet. Összegyúrom, majd 2 órát állni hagyom. Kinyújtom, a kivajazott formába teszem, jó alaposan megszúrkálom villával. 30 percre hűvös helyre teszem majd 200 fokon 15 percig sütöm, hogy aranybarna legyen. Kihűtöm.
Most ez az abszolút favorit tésztám! Nagyon finomra sikerült. Dupla adag tésztát készítettem és azt vettem 4 felé. Beraktam a fagyóba, így a következőnél már csak előkapom. És süthetem is ki :)
Csokikrém réteg:
1,5 dl tejszín
200g tejcsokoládé
A tejszínt felforralom, belerakom a darabolt csokoládét majd simára keverem. Ha kihűlt hűtőbe teszem. Egy keményebb csokikrémet kapok. Én ezt a mennyiséget 2 pitére használtam el, így egy nagyon vékony csokiréteget kaptam ami épp csak egy kis finom kiegészítést adott a krémnek. De felhasználható 1 pitéhez is. Rákenem a kihűlt pitetésztára, majd hűtőbe teszem jó negyed órára.
Tojáslikőr mousse:
3 dl tejszín
2-3 dl tojáslikőr vagy 5 púpos ek tojáslikőr krém
A tejszínt felverem majd kisebbre veszem a robotgépet és fokozatosan hozzáadom a tojáslikőrt vagy a krémet. Egy jól kenhető krémet kell kapjak. Ha nem tart eléggé akkor használok zselatin fixet vagy zselatint az alábbiak szerint.
Mivel ugye az én tojáslikőröm gyakorlatilag krém lett, így 5 jó púpos kanállal raktam bele.
Nem volt szükségem fixálóra. Viszont ha folyékony tojáslikőrt használunk és tennék vagy 1 zselatin fixet bele vagy rendes zselatint a következő képpen. 1 ek zselatinra öntök 2-3 ek tejet. Pár percig hagyom dagadni, majd kiegészítem 1 dl-re a tejet elkeverem majd lassú tűzön felolvasztom a zselatint. Figyelem nem forrhat mert akkor elveszíti a kocsonyásító hatását.
Egy kis tálba öntöm, majd adok hozzá 3 púpos kanál krémet, elkeverem majd így adom a többi krémhez. így biztos nem lesz csomós.
A tojáslikőrös krémet a csokiréteg főlé kenem. A szélére szoktam először kanalazni a krémet utána haladok befelé. A tetejét elsimítom, majd habzsák segítségével, rózsákat nyomok rá és csokitojással díszítem. Jelen esetben crispy-s csokikrémessel.
Forrás:
http://bbanyucikeszitenel.blogspot.hu/2012/04/tojaslikor-mousse-pite-no-4.html#axzz2gH4e88XI
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése