2013. november 18., hétfő

Kutyakeksz receptek

Húsleveses kutyakeksz


Hozzávalók
• 30 deka liszt (teljes kiőrlésű vagy sima)
• 1,25 deci húsleveslé
• 1 tojás
• 1 teáskanál só

A lisztet keverjük össze a sóval, üssük rá a tojást és öntsük rá a húslevest, majd gyúrjunk belőle tésztát. Mi most külön főztünk le egy kis adag levest egy 200 forintos orjacsontból, de legközelebb fagyasztunk le egy kisebb adagot a vasárnapi húslevesből.

Lisztből teljes kiőrlésűt használtunk, mivel az egészségesebb, és nem hizlalni szeretnénk a kutyákat, de ha olcsóbban szeretnénk kihozni, akkor az általunk megkérdezett kutyaoktató szerint tökéletes a fehér liszt is, baja nem lesz tőle a kutyának. Amikor összeállt, nyújtsuk ki fél-egy centisre, attól függően, milyen vastagra szeretnénk csinálni a kekszet.

Ezután vagy vágjuk fel a tésztát késsel hosszúkás csíkokra, vagy szaggassuk ki süteményszaggatóval. Bármilyen forma megteszi, és aki nagyon elszánt, szerezhet kutyacsont alakút is. Mi gyártottunk félholdat, szívecskét, lepkéket, és használtunk egy idős nénitől örökölt hosszúkás formát is.

180 fokon sütöttük 25 percig sütőpapírral bélelt tepsiben, így jól kiszáradt, ami nem árt, mivel így tovább eláll. Ebből a mennyiségből két nagy tepsire való falatka jön ki. Ha szeretnénk, ízesíthetjük még bacondarabkákkal, petrezselyemmel, kakukkfűvel, mentával, majorannával, vagy tehetünk bele hűtőben maradt ételmaradékokat, amiket valamire különben is fel kellene használnunk, mielőtt megromlanak.


Sütőtökös jutalomfalat

Hozzávalók
• 60 deka sütőtök
• 35 deka liszt (teljes kiőrlésű vagy sima)
• 4 evőkanál méz
• 4 evőkanál víz
• 2 evőkanál olívaolaj vagy más növényi olaj
• Fél teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
• Fél teáskanál fahéj (kihagyható)

A tököt felvágjuk, kikaparjuk a magját és feldaraboljuk, majd alufóliával letakarva betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha majdnem megpuhult, akkor még kicsit pirítsunk rá a tetejére. Miután kihűlt, kanállal kikanalazzuk a héjából, összekeverjük a mézzel, az olajjal és a vízzel. Utána hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a fűszereket, és összegyúrjuk, hogy egy jól formázható tésztát kapjunk. Mi először 30 deka liszttel próbáltuk, de úgy nagyon ragacsos maradt, így megtoldottuk még öt dekával, így már szépen összeállt.

Kanállal szedjünk ki kicsi, egyforma darabkákat a tésztából, gyúrjunk belőle golyókat, és lapítsuk őket szét a tenyerünkben. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt szárazra sül, és nekünk kétszer 30 darab falatka jött ki belőle.




Waldi puhakeksze 

Kb. 140 db-hoz
1 cs. Száraz élesztő
1 csipet cukor
50 ml langyos víz
2 db tyúkhúsleves kocka
1 l forró víz
875 ml liszt
375 ml teljeskiőrlésű liszt
375 ml rozsliszt
250 ml kukoricadara
125 ml tejpor
A tetejére:
1 tojás
2 evőkanál tej 

A szárazélesztőből, cukorból, langyos vízből elkészítjük a kovászt. A leveskockát feloldjuk a forró vízben, és kihűtjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős-mixet. Jól összegyúrjuk az egészet, ha összeállt, lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk.
6-12 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat, sütőpapírra helyezzük, és átkenjük őket a tojás-tej keverékkel. 25 percig sütjük, 150 fokon, majd megfordítjuk a kekszeket, és a másik oldalát is sütjük 25 percig. Hűtőben tároljuk.


Aromafalatkák 

Kb. 50 db-hoz
625 ml teljeskiőrlésű liszt
125 ml tejpor
1 evőkanál barna cukor
2 teáskanál fokhagymapor
50 ml vaj vagy margarin
1 tojás
155 ml hideg víz 

Először összekeverjük a lisztet, tejport, cukrot, és a fokhagymaport, majd hozzáadjuk a vajat vagy margarint. Ha jól összegyúrtuk, hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet. Lisztezett deszkán újból átdolgozzuk. 6-12 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat. Sütőpapíron sütjük, 180 fokon, 30percig.




Szivárvány-falatkák 

Kb. 55 darabhoz
250ml borsó és répa konzerv, lecsepegtetve
625 ml teljeskiőrlésű liszt
125 ml tejpor
1 teáskanál fokhagymapor
6 evőkanál olaj
1 db felvert tojás
125 ml hideg víz 

Pürésítjük a borsót és a répát. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk a pürét, az olajat, a tojást és a vizet. Összegyúrjuk. Ha összeállt, lisztezett deszkán még kb. 2 percig gyúrjuk. 6-12 mm-esre nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat. Sütőpapíron sütjük, 180 fokon, 15 percig, majd megfordítjuk, és még 25 percig sütjük.




Villámgyors és olcsó

Kb. 50 db-hoz:
750 ml teljes kiőrlésű liszt
75 ml puha vaj vagy margarin
125 ml tejpor
ź teáskanál fokhagymapor
175 ml szobahőmérsékletű víz
1 db tojás. 

A hozzávalókat összegyúrjuk, formákat szúrunk, zsiradékkal enyhén kikent sütőlapra tesszük, és kb. 50 percig sütjük 16 fokon.
Miután kihűlt, dobozba tesszük. Sokáig eláll.


Öreg vagy fogproblémás kutyáknak 

Kb. 50 db-hoz
2 húsleveskocka
250 ml forrásban levő víz
500 ml teljes kiőrlésű liszt
125 ml kukorica dara
375 ml tejpor
250 ml instant zabpehely (le kell darálni a zabpelyhet)
125 ml növényi olaj
2 db tojás 

A leveskockából és a vízből elkészítjük a levest. Szobahőmérsékletűre hűtjük. A hozzávalókat összegyúrjuk, és 6-12 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kiszúrjuk a formákat, és közepes fokozaton sütjük 5 percig mikrohullámú sütőben. Megfordítjuk, és a másik felét is kb. 2-5 percig sütjük. Műanyagedényben, hűtőben tároljuk.


Sajtos-fokhagymás 

Kb. 50 db-hoz
50 ml víz
2 db tojás
500 ml búzaliszt
325 ml Cheddar sajt reszelve
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
125 ml növényi olaj 

A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, kb. 6 mm vastagra. Kiszúrjuk a formákat, és kb. 15 percig sütjük 200 fokon. Szobahőmérsékleten, dobozban tárolható.



Vasárnapi snack
Kb. 140 db-hoz
1 csomag száraz élesztő
1 csipet cukor
50 ml langyos víz
2 marhahúsleves kocka
500 ml forró víz
50 ml tej
95 ml méz
1 felvert tojás
50 ml olaj
625 ml liszt
750 ml teljeskiőrlésű liszt
250 ml kukoricadara
250 ml búzakorpa
500 ml bulgur
175 ml búzacsíra
175 ml instant-zabpehely
175 ml Cheddar-sajt, reszelve
A tetejére:
Fél marhahúsleves kocka
egy csipet fokhagymapor
50 ml forró víz
1 evőkanál olaj 

Megcsináljuk a kovászt az élesztőből, a cukorból és a langyos vízből. A leveskockát feloldjuk a forró vízben, és kihűtjük. Hozzáadjuk a tejet, a mézet, a felvert tojást, és az olajat. Jól összekeverjük.
Összekeverjük a száraz hozzávalókat is.
Az élesztős keveréket hozzáöntjük a leveseshez, majd elkezdjük összegyúrni az egészet. Ha összeállt a tészta, lisztes deszkán újra átgyúrjuk (célszerű 3 fele osztani, a könnyebb és alaposabb összedolgozás miatt). 12 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat, majd enyhén zsírozott (vajazott) sütőlapra tesszük. Letakarjuk, és kb. 30 percig langyos helyen pihentetjük. Amíg pihen, elkészítjük a tetejére való masszát, amivel átkenjük majd, amikor letelt a sütési idő (és így hagyjuk kihűlni a sütőben).
A keksz mindkét oldalát 20-25 percig sütjük, 180 fokon.


Mickey magos keksze 

Kb. 120 db-hoz
1 csomag száraz élesztő
1 csipet cukor
50 ml langyos víz
2 db tyúkhúsleves kocka
125 ml tejpor
550 ml forró víz
1 db felvert tojás
50 ml méz
50 ml olaj
500 ml búzaliszt
1 l teljeskiőrlésű búzaliszt
250 ml búzacsíra
250 ml kukorica dara
500 ml bulgur 

Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel összekeverjük. A leveskockákat és a tejport egy kisebb edényben leöntjük a forró vízzel, kihűtjük és hozzáadjuk a felvert tojást, a mézet és az olajat. A száraz összetevőket külön összekeverjük. A leveskockás keverékhez hozzáadjuk az élesztőset, és jól összekeverjük, majd hozzágyúrjuk a lisztes keveréket is. Ha jól összeállt, 4-5 percig még lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 12 mm vastagra nyújtjuk. Kiszúrjuk a formákat, és konyharuha alatt kb. 20 percig pihentetjük. 180 fokon 20 percig sütjük, megforgatjuk őket, és még 25 percig sütjük. 



Bello arany sajt-álma 

Kb. 60 db-hoz
750 ml teljeskiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál fokhagymapor
125 ml olaj
250 ml reszelt sajt
1 db tojás
250 ml tej
Az egészet összegyúrjuk, és kb. 12 mm-esre nyújtjuk. 200 fokon 25 percig sütjük.
10. Raudi úti élelme
Kb. 40 db-hoz
500 ml teljeskiőrlésű búzaliszt
125 ml búzaliszt
50 ml kukoricadara
125 ml napraforgó mag
3 tojás
2 evőkanál vaj vagy margarin
50 ml melasz (vagy más édesítőszer) 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tojást felverjük a tejjel (ebből a keverékből egy evőkanállal félreteszünk). Összegyúrjuk az egészet, amíg össze nem áll, majd még 2-3 percig átdolgozzuk lisztezett deszkán. 6-12 mm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk a formákat. Sütőpapíron sütjük 180 fokon 30 percig. Közben a kekszek tetejét átkenjük a maradék tojás-tej keverékkel. Hagyjuk a sütőben kihűlni.


További receptek:
http://molliprincess.mindenkilapja.hu/html/19301538/render/kutyakeksz-receptek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése